Potilasvahinko ulkomailla – kuka korvaa?

Blogi 16.10.2017

Yhä useampi suomalainen hakeutuu ulkomaille hoitoon edullisemman hammashoidon tai kosmeettisen kirurgian perässä. Myös silmäleikkaukset ja syöpähoidot ovat yleisiä ulkomaille hoitoon hakeutumisen syitä. Suosittuja kohteita ovat mm. Viro, Espanja, Unkari ja Thaimaa. Hoitoon pääsy on parhaimmillaan tehty helpoksi: kuljetukset, majoitus ja tulkki järjestetään valmiiksi.

Keskustelupalstojen perusteella moni on saanut erinomaista hoitoa maailmalla. Lisäksi palvelu on ollut hyvää ja hintalappu edullinen. Toisinaan saamme kuitenkin kuulla kokemuksista, joissa kaikki ei ole sujunut suunnitelmien mukaisesti. Hoidon lopputulos ei aina olekaan odotusten mukainen tai pahimmillaan operaation seurauksena jää elinikäinen haitta.

Ulkomaille hoitoon hakeuduttaessa on syytä muistaa, että suomalainen potilasvakuutusjärjestelmä ei ulotu maan rajojen ulkopuolelle eli potilasvakuutuksesta ei korvata vahinkoja, jotka tapahtuvat muualla kuin Suomessa. Suomen lisäksi vain muissa pohjoismaissa on käytössä kattava lakisääteinen potilasvakuutusjärjestelmä. Näin ollen pohjoismaiden ulkopuolella asioidessa on syytä tarkistaa hoitoa antavan tahon vakuutukset hyvissä ajoin ennen hoitoa. Useissa maissa korvausta on haettava kanteella tuomioistuimessa, jolloin riskinä ovat suuret oikeudenkäyntikulut.

Jokaisen hoidon perässä ulkomaille lähtevän kannattaa siis hoidon kustannusten, matkojen, majoitusten ja tulkin lisäksi selvittää etukäteen, mitä tapahtuu ja kuka korvaa, jos jotain menee pieleen.

Marika Riekki

Marika työskentelee Potilasvakuuuskeskuksessa korvauslakimiehenä.

16.10.2017