Potilasvakuutus tuo turvaa niin potilaille kuin hoitohenkilöstölle

Tiedote 23.10.2019

Lakisääteinen potilasvakuutusjärjestelmä toimii Suomessa niin potilaiden kuin hoitohenkilöstön turvana. Potilaan etu on, että hän saa asiansa vireille helposti, tekemällä vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukseen (PVK).

– Monissa maissa potilaan pitää itse sopia korvauksista vahingon aiheuttajan kanssa tai korvausta on haettava vahingonkorvaus- tai rikosprosessina. Jos näin olisi Suomessakin, iso osa tapauksista jäisi todennäköisesti kokonaan käsittelemättä. Prosessi olisi potilaalle vaikea, ja voisi tulla myös kalliiksi, sanoo johtaja Minna Plit-Turunen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Potilas saa apua vahinkoilmoituksen tekoon hoitopaikkansa potilasasiamieheltä ja Potilasvakuutuskeskuksesta. Asian käsittely on ilmaista sekä Potilasvakuutuskeskuksessa että potilasvahinkolautakunnassa.

Potilasvakuutuksessa on kyse myös hoitohenkilöstön oikeusturvasta:

– Lakisääteisen potilasvakuutuksen ansiosta terveyden- ja sairaanhoidon ammattilainen joutuu Suomessa harvoin henkilökohtaiseen korvausvastuuseen, sanoo Minna Plit-Turunen.

Terveydenhuollon ammattihenkilöt on yleensä vakuutettu työnantajan toimesta tai potilasvakuutus on ammattiliiton jäsenetu. Ammatinharjoittajien itse ottamana potilasvakuutus on kohtuuhintainen. Vakuuttamisen laiminlyönti ei vaikuta potilaan oikeusturvaan. Potilasvakuutuskeskus maksaa joka ta-pauksessa vahinkoilmoituksen tehneelle lakiin perustuvan korvauksen.

Lisätietoja
johtaja Minna Plit-Turunen, Potilasvakuutuskeskus (PVK)
puh. 040 450 4632
etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi