Hoitotyössä sattuu harvoin potilasvahinkoja - hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä
1.10.2024 | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Vuosittain Suomessa korvataan yli 2 000 potilasvahinkoa. Niistä hoitotyöhön liittyviä vahinkoja on verrattain vähän, vain muutamia kymmeniä kutakin vahinkotyyppiä. Vuonna 2023 korvattiin 45 lääkitykseen liittyvää vahinkoa. Osastohoidon aikana potilaille tulleita painehaavaumia korvattiin viime vuonna 28.
Lisäksi hoitotyössä tapahtuu vuosittain reilu kymmenen kanylointiin tai katetrointiin liittyvää korvattavaa hoitovahinkoa. Muutamia vahinkotapauksia vuosittain korvataan siksi, että potilaan valvonta hoidon aikana ei ole ollut asianmukaista, ja potilas on kaatunut ja loukannut itseään.
- Potilasvahinkomäärillä mitattuna hoitotyön laatu Suomessa on hyvällä tasolla. Vahinkolukujen perusteella voisin sanoa, että sairaanhoitajat ja muut hoitotyön ammattilaiset tekevät työtään huolellisesti, ja myös hoitoprosessit tuntuvat olevan kunnossa, Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Elina Muukkonen toteaa.
Potilaskirjaukset ovat avain potilasturvallisuuteen
Kun potilas epäilee potilasvahinkoa, hän voi tehdä ilmoituksen Potilasvakuutuskeskukselle. Terveydenhuollon ammattilaisten tekemät potilaskirjaukset ovat avainasemassa, kun selvitetään edellytyksiä vahingon korvaamiselle. Potilaskirjauksista tulisi käydä ilmi, mitä hoitoprosessin aikana on tapahtunut. Kun kirjausten tiedot ovat kattavia ja tarkkoja, niiden avulla voidaan paikallistaa mahdolliset virheet tai hoidon puutteet. Huolellinen kirjaaminen turvaa hoitotyön ammattilaisen omaa selustaa ja on tärkeä myös potilaan oikeusturvan kannalta.
- Potilasvakuutuskeskus ei etsi syyllisiä, vaan pyrkii selvittämään, mitä hoitoprosessissa on tapahtunut. Kirjaaminen on dokumentti siitä, mitä hoidon aikana on tehty, ja puutteelliset tiedot vaikeuttavat vahinkojen selvittämistä. Jos kirjauksia ei ole tehty, ei voida tietää, mitä hoidon aikana oikeasti on tapahtunut, Muukkonen painottaa.
Kirjaukset ovat tärkeitä myös hoidon laadun kehittämisen kannalta. Kun kirjaukset on tehty asianmukaisesti, voidaan niiden avulla tunnistaa ja korjata potilasvahinkojen taustalla olevia syitä. Tämä parantaa potilasturvallisuutta, kun vastaavien tilanteiden toistumista tulevaisuudessa voidaan estää.
- Kirjaaminen voi paljastaa puutteita organisaation käytänteissä. Ilman dokumentointia erilaisten vahinkotapahtumien taustoja on vaikea selvittää, eikä vaaratilanteita aiheuttaviin käytäntöihin näin ollen päästä puuttumaan. Kirjaukset myös toimivat tärkeänä tietolähteenä potilaan jatkohoidossa ja edesauttavat hoidon onnistumista, potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi muistuttaa.
Potilasvakuutuskeskus huolehtii terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvakuutuslainsäädännön mukaisesti. Lakisääteinen järjestelmä toimii sekä potilaiden että hoitohenkilökunnan turvana.
Lisätiedot:
Potilasvakuutuskeskus, viestintä: 040 450 4700, viestinta(@)vakuutuskeskus.fi