Potilasvahinkoilmoitusten määrässä nousua – korvauksia maksettiin 25,2 miljoonaa euroa
19.3.2025 | Tiedote
Potilasvahinkoilmoitusten määrä kasvoi vuonna 2024, ja ilmoitusten kokonaismäärän ennustetaan ylittävän vuoden 2023 tason. Nousu viittaa siihen, että koronapandemiaa edeltänyt vuoden 2019 ennätystaso lähestyy. Korvattavat potilasvahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin sekä kliinisiin hoito- ja tutkimustoimenpiteisiin.
Viime vuonna Potilasvakuutuskeskukselle teki vahinkoilmoituksen 7 680 henkilöä, ja ilmoitukset koskivat yhteensä 9 518 hoitotapahtumaa tai -tahoa. Potilasvahinkoilmoitusten määrä seuraa pitkälti terveydenhuollossa annetun hoidon määrää: mitä enemmän hoitokontakteja on, sitä enemmän on myös potentiaalisia vahinkotapahtumia. Ilmoitusmäärä on viime vuosina ollut nousujohteinen lukuun ottamatta koronavuotta 2020. Vuonna 2019 vahinkoilmoituksia tehtiin 9 666.
Vuonna 2024 Potilasvakuutuskeskus antoi 8 536 ratkaisua potilasvahinkojen korvattavuudesta. Korvauksenhakijoista neljännes (24,6 %) sai myönteisen korvauspäätöksen vähintään yhden hoitopaikan osalta.
– Läheskään kaikki vahinkoilmoitukset eivät johda korvauksiin, mutta turhia ilmoituksia ei silti ole. Vain ilmoituksen tekemällä potilasvahinkoa epäilevä voi selvittää, onko korvattavaa vahinkoa sattunut ja onko oikeutettu lain mukaisiin korvauksiin, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen kertoo.
Korvattavista vahingoista valtaosa (95 %) korvattiin hoitovahinkoina. Näissä tapauksissa korvausperusteena on, että kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö olisi menetellyt tilanteessa toisin ja siten välttänyt vahingon.
Noin kolmannes vahinkoilmoituksista evättiin joko sen vuoksi, että asianmukaisesti toteutetun hoidon haitallinen seuraus ei ollut vältettävissä, tai sen vuoksi, että hoidosta aiheutuneen infektion katsottiin olevan hoitoon liittyvä, ennakoitu riski.
Leikkaustoimenpiteet yleisin korvattava potilasvahinko
Korvattavat potilasvahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin, joita korvattiin 716 tapausta. Näistä noin 40 % liittyi tuki- ja liikuntaelinten leikkauksiin. Kliinisten tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin 527. Tässä ryhmässä erityisesti diagnoosin ja hoidon viiveet ovat viime vuosina lisääntyneet.
Hammashoidollisten toimenpiteiden yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin 245, joista suurin osa liittyi hammasproteettiseen hoitoon ja juurihoitoihin.
– Suomalainen terveydenhuolto on lähtökohtaisesti laadukasta, turvallista ja ammattitaidolla hoidettu. Korvattava vahinko sattuu useimmin niissä toimenpiteissä, joita tehdään määrällisestikin paljon, Plit-Turunen toteaa.
Potilasvahingoista maksetut korvaukset
Potilasvahinkojen korvauksia maksettiin vuonna 2024 yhteensä 25,2 miljoonaa euroa. Pääosa korvauksista maksettiin jo aiemmin sattuneista ja ennen vuotta 2024 ratkaistuista vahingoista. Potilasvakuutuksesta korvataan vahingosta aiheutuneita kuluja, kuten lääkkeitä, hoitoa ja ansionmenetyskorvauksia, jopa vuosikymmenten ajan.
Korvausten jakautuminen:
- 44 % ansionmenetyksien korvaukset
- 34 % tilapäisen ja pysyvän haitan korvaukset
- 22 % sairaanhoidon ja muiden potilasvahingosta aiheutuneiden kulujen korvaukset
Potilasvakuutuskeskuksen vuosiraportti 2024
19.3.2025 tarkennettu saapuneiden vahinkoilmoitusten määrää: Vahinkoilmoituksen teki 7 680 henkilöä. Yksi vahinkoilmoitus voi koskea useaa eri terveydenhuollon harjoittajatahoa tai hoitopaikkaa. Vakuutusteknisistä syistä nämä rekisteröidään hoitotahoittain eri vahinkoilmoituksiksi. Vuonna 2024 tehdyt ilmoitukset koskivat yhteensä 9 518 hoitotapahtumaa tai -tahoa.