Vahinkoilmoituksen käsittely

Kaikki Suomessa tehdyt potilasvahinkoilmoitukset käsitellään Potilasvakuutuskeskuksessa. Käsittelyprosessi etenee vahinkoilmoituksen rekisteröinnistä korvauspäätökseen.

Kun vahinkoilmoituksesi on saapunut Potilasvakuutuskeskukseen (PVK), sen käsittely etenee seuraavasti:

Potilasvahinkoilmoitusten keskimääräinen käsittelyaika vahinkoilmoituksen saapumisesta ensimmäiseen korvauspäätökseen on noin 7,5 kuukautta. Noin puolet vahinkoilmoituksista ratkaistaan hieman yli 7 kuukauden kuluessa ja yli 90 prosenttia vuoden kuluessa vahinkoilmoituksen saapumisesta. Vahinkoilmoituksen käsittelyssä aikaa vievät tarvittavien tietojen, selvitysten ja lausuntojen kerääminen ja huolellinen läpikäyminen korvauspäätöksen valmistelemiseksi.

Vahinkoilmoituksen tekemisen jälkeen

  • Kun olet jättänyt ilmoituksen potilasvahingoista Potilasvakuutuskeskukseen, saat vahvistuskirjeen, jossa kerrotaan ilmoituksen rekisteröinnistä ja vahinkokäsittelyn alkamisesta. Saat vahvituskirjeen noin 3-4 viikon kuluttua siitä, kun olemme vastaanottaneet vahinkoilmoituksesi.
  • Voit täydentää vahinkoilmoitusta ja lähettää selvityksiä korvauskäsittelyyn joko sähköisesti tai postitse, kun vahinkoasiasi käsittely on alkanut. Et voi täydentää vahinkoilmoitustasi puhelimitse, vaan lisätiedot ja selvitykset on aina toimitettava kirjallisesti.
  • Potilasvakuutuskeskukselle lähetettäviä selvityksiä ovat esimerkiksi vastaus kuulemiskirjeeseen, vahinkoilmoituksen täydennys ja ilmoitus osoitteenmuutoksesta. PVK:n tekemän korvauspäätöksen jälkeen voit toimittaa oikaisupyynnön tai korvaushakemuksen. Voit valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan asiaa puolestasi toimittamalla valtakirjan korvauskäsittelyymme.

Lähetä selvityksiä sähköisesti Potilasvakuutuskeskukseen

Voit lähettää Potilasvakuutuskeskuksen korvauskäsittelyyn selvityksiä ja lisätietoja, esim. liitteitä vahinkoilmoitukseesi tai vastauksen kuulemiskirjeeseen, verkko-osoitteessa:
Sähköinen yhteydenotto Potilasvakuutuskeskuksen korvauskäsittelyyn

  • Sähköinen yhteydenotto on mahdollinen, kun vahinkoasiasi on otettu käsittelyyn Potilasvakuutuskeskuksessa ja sille on annettu käsittelytunnus.
  • Signicat-tunnistusvälityspalvelussa tarvitset sähköistä yhteydenottoa varten pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen sekä vahinkoasiasi käsittelytunnuksen. Käsittelytunnus löytyy Potilasvakuutuskeskuksen lähettämästä vahvistuskirjeestä tai päätöksestä. Se on muotoa PO-vvvv-nnnn-nnn, esim. PO-2012-1234-123. 
  • Sähköinen yhteydenotto kannattaa jättää klo 6–22, sillä Potilasvakuutuskeskuksen asiointijärjestelmässä voi olla yöllä huoltokatkoja.

Sähköisen lähettämisen ongelmatilanteet: Jos sinulla on teknisiä ongelmia sähköisen lomakkeen täytössä ja lähetyksessä, ole yhteydessä osoitteeseen PVK.lomaketuki(@)vakuutuskeskus.fi. Sähköpostiosoite palvelee vain sähköiseen asiointiin liittyvissä teknisissä kysymyksissä arkisin klo 9–15. 

Lähetä selvityksiä postitse Potilasvakuutuskeskukseen

Voit myös lähettää vahinkoasiasi käsittelyyn liittyviä lisätietoja ja selvityksiä sekä alkuperäistä materiaalia, esim. kipsimalleja tai röntgenkuvia, postitse Potilasvakuutuskeskuksen korvauskäsittelyyn. Potilasvakuutuskeskuksen postiosoite on Potilasvakuutuskeskus, PL 1, 00084 VAKUUTUSKESKUS. Merkitse aineistoon aina käsittelytunnus, potilaan nimi ja henkilötunnus sekä lähettäjän nimi ja osoite.
Potilasvakuutuskeskuksen yhteystiedot

Huomioithan, että Potilasvakuutuskeskuksella ei ole käytössään yleistä sähköpostiosoitetta, esim. kirjaamo-osoitetta. Henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja tai selvityksiä ei ole myöskään mahdollista lähettää työntekijöidemme sähköpostiin.

Lisätietoja

Lisätietoa vahinkoilmoituksen käsittelystä saat, kun tutustut sivuillamme toimitettuihin kysymys-vastauspareihin. 
Usein kysyttyä: vahinkoilmoitusten käsittely

03.06.2020