Epäilen potilasvahinkoa

Epäilen potilasvahinkoa. Mitä pitäisi tehdä?

Tee ensimmäiseksi yksinkertainen verkkotesti, jonka avulla näet, kannattaako sinun harkita potilasvahinkoilmoituksen tekemistä. Mene testiin tästä.

Lisäksi kannattaa keskustella sinua hoitaneen lääkärin tai muun hoitohenkilökuntaan kuuluvan kanssa. Monen potilasvahinkoilmoituksen taustalla on epätietoisuus sairauteen, vammaan tai hoitoon liittyvistä asioista. Tällaiset epäselvyydet ovat nopeimmin selvitettävissä hoitavan tahon kanssa. Käydyn keskustelun perusteella voit tehdä potilasvahinkoilmoituksen, jos edelleen epäilet potilasvahinkoa. Voit keskustella hoidostasi myös hoitopaikkasi potilasasiamiehen kanssa.

Minkälaisesta vahingosta saa korvauksia?

Potilasvakuutuskeskus korvaa hoidon yhteydessä syntyneen henkilövahingon, jos kokenut ammattilainen olisi voinut välttää vahingon tekemällä jotain toisin ja jos muut potilasvahingon edellytykset täyttyvät.

Lue lisää potilasvahinkolain korvausperusteista.

Minkälaisesta vahingosta ei saa korvauksia?

Potilasvakuutuksesta ei korvata läheskään kaikkia terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneita ikäviä seurauksia. Joskus hoidon tai toimenpiteen lopputulos ei ole odotusten mukainen, vaikka kaikki olisi tehty parhaan taidon ja tietämyksen mukaan. Potilasvahinkona ei korvata sitä, että hyvää lopputulosta ei hyvästä hoidosta huolimatta saavuteta.

Lisäksi potilasvakuutuksesta ei korvata puutteellista toimintaa tai esim. virheellistä diagnoosia, ellei siitä aiheudu henkilövahinkoa.

Lue lisää vahingoista, joita ei korvata.

13.09.2017