Tietovuoto ei ole potilasvahinko

Tiedote 26.10.2020

Mediassa laajasti olleiden tietojen mukaan Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden henkilö- ja potilastietoja on tietomurron seurauksena julkaistu verkossa. Luottamuksellisten tietojen julkaisulla on kiristetty niin Vastaamoa kuin yksittäisiä potilaitakin.

Potilasvakuutuskeskukselle on tullut kysymyksiä siitä, voiko tietojen julkaisemisesta ja julkaisemisella kiristämisestä aiheutuvasta haitasta saada korvausta potilasvakuutuksesta.

Potilasvakuutuskeskus huolehtii terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta. Potilasvakuutuksesta voi saada korvausta henkilövahingosta, joka on aiheutunut terveydenhuollon ammattihenkilön toiminnasta tai laiminlyönnistä terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä.

Vastaamon tietovuodossa ei ole kyse potilasvahinkolaissa tarkoitetusta henkilövahingosta, eikä tietovuodon seurauksia voida tästä syystä korvata potilasvakuutuksesta.

Mistä apua Vastaamo-tietomurron uhreille – lista tärkeimmistä avuntarjoajista sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla (sivusto avautuu uuteen välilehteen).