Tee ensin testi

Potilasvakuutuskeskus huolehtii potilasvahinkojen käsittelystä ja toimii sekä potilaan että hoitohenkilöstön turvana. Selvitämme puolestasi, oletko oikeutettu lainmukaisiin korvauksiin. Vahinkoasian käsittely on sinulle maksutonta.

Jos epäilet potilasvahinkoa, tee ensin Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) verkkotesti. Testin tekemällä saat arvion, voidaanko tapaukseesi soveltaa potilasvakuutuslainsäädäntöä eli kannattaako tehdä vahinkoilmoitus.

Huomaathan, että verkkotestin tulos ei ole korvauspäätös. Potilasvakuutuskeskuksen tehtävänä on arvioida, onko kyseessä korvattava potilasvahinko.

Vahingon korvattavuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, olisiko kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö toiminut hoitotilanteessa toisin, olisiko vahinko voitu välttää ja aiheutuiko henkilövahinkoa. Arvioinnissa otetaan aina huomioon yksilölliset olosuhteet. Noin neljäsosa vahinkoilmoituksista johtaa korvausten maksamiseen.

Ohjeet Potilasvakuutuskeskuksen verkkotestin tekoon

  • Potilasvakuutuskeskuksen verkkotestin voi tehdä kuka tahansa, joka epäilee potilasvahinkoa tai joka on työnsä puolesta tekemisissä potilasvahinkokysymysten kanssa.
  • Potilasvakuutuskeskus ei kerää testin tekijöistä mitään henkilö- tai paikkatietoja tai ip-osoitteita. Seuraamme vain testin käyttäjämääriä.
  • Verkkotestin tekijän ei tarvitse antaa omia yhteystietojaan ja sen voi tehdä anonyymisti. Testillä ei ole yhteyttä vahinkoilmoitusten käsittelyyn.
  • Vastaa jokaiseen verkkotestin kysymykseen ja valitse yksi 2‒6 vaihtoehdosta. Testi etenee vastaustesi perusteella. Pakolliset kysymykset on merkitty *-merkillä. Lopuksi saat arvion, voidaanko tapaukseesi soveltaa potilasvahinkolakia.

Potilasvakuutuskeskuksen verkkotesti (avautuu uuteen välilehteen)

Ennen kuin teet vahinkoilmoituksen, sinun kannattaa olla yhteydessä hoitopaikkaasi. Monen potilasvahinkoilmoituksen taustalla on epätietoisuus sairauteen, vammaan tai hoitoon liittyvistä asioista ja ne selviävät parhaiten keskustelemalla hoitohenkilökunnan kanssa. Lisäksi sinun kannattaa perehtyä vastauksiin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Usein kysyttyä potilasvakuuttamisesta

Vahinkoilmoitusta ei välttämättä kannata tehdä heti oireiden ilmaannuttua, koska asian käsittelyssä saatetaan tarvita tietoja terveydentilan myöhemmästä kehityksestä. Näin on etenkin infektioiden kohdalla. Vahinkoilmoituksen tekemiseen on aikaa kolme vuotta siitä, kun vahingonkärsineenä olet saanut tiedon vahingosta. Tästä määräajasta poiketaan vain erityisestä syystä.

Vahinkoilmoituksen tekeminen

Huomaathan, että verkkotestin tulos ei ole korvauspäätös.