Sivun alasivut:

Ohjeita vahinkoilmoituksen tekemiseen

Käy huolella läpi ohjeet ennen kuin täytät vahinkoilmoituksen ja lähetät sen Potilasvakuutuskeskukseen. Apua potilasvahingon ilmoittamiseen saat hoitopaikkasi potilasasiamieheltä tai sosiaalityöntekijältä.

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin vahinkoilmoituksen tekemisestä: Usein kysyttyä potilasvakuutuksesta

Käytä potilasvahingon ilmoittamiseen Potilasvakuutuskeskuksen julkaisemaa vahinkoilmoituslomaketta. Voit ilmoittaa potilasvahingosta Potilasvakuutuskeskukseen kolmella eri tavalla:

Jos sähköistä vahinkoilmoitusta tehdessäsi tunnistautuminen ei toimi Internet Explorer -selaimella, kannattaa vaihtaa selainta.

Käyttämäsi laite ja internetselain vaikuttavat siihen, miten voit pdf-lomakkeita käyttää. Jos haluat tallentaa lomakkeen omalle laitteellesi, kannattaa lomake ladata ja tallentaa ensin, ja täyttää vasta sitten. Laitteella tarkoitetaan tietokonetta, puhelinta tai tablettia.

Ohjeet sähköisen vahinkoilmoituksen tekemiseen

Voit tehdä sähköisen vahinkoilmoituksen, kun

  • sinulla on käytössäsi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.
  • teet vahinkoilmoituksen omassa vahinkoasiassasi.
  • teet vahinkoilmoituksen alaikäisen huollettavasi vahinkoasiassa.
  • teet vahinkoilmoituksen täysi-ikäisen ja vajaavaltaisen henkilön vahinkoasiassa ja olet hänen virallisesti määrätty edunvalvojansa. Liitä vahinkoilmoitukseen maistraatin tai tuomioistuimen antama edunvalvontamääräys.
  • teet vahinkoilmoituksen kuolleen henkilön asiassa ja olet hänen kuolinpesänsä osakas tai olet muu läheinen, jolle on potilaan kuolemasta tosiasiallisesti aiheutunut taloudellinen vahinko tai menetys.

Täysi-ikäinen potilas tai muu korvauksenhakija voi valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan vahinkoasiaa puolestaan. Tällöin valtuutettu kirjautuu omilla pankkitunnuksillaan ja täyttää vahinkoilmoituksen. Mukaan on liitettävä potilaan tai muun korvauksenhakijan allekirjoittama valtakirja: Valtakirja vahinkoasian hoitamiseen

Sähköinen potilasvahinkoilmoitus kannattaa jättää klo 6–22, sillä Potilasvakuutuskeskuksen asiointijärjestelmässä voi olla yöllä huoltokatkoja.

Täytä sähköinen vahinkoilmoitus potilasvahingosta tietokoneellasi tai muulla laitteellasi ja lähetä se Potilasvakuutuskeskukseen. Tarkista ilmoituksesi tiedot ennen lähettämistä. Ilmoitus lomakkeen onnistuneesta lähettämisestä tulee käyttämäsi laitteen näytölle. Et saa sähköpostiviestiä tai tekstiviestiä onnistuneesta lähetyksestä.

Voit sähköisen lomakkeen lähettämisen jälkeen vielä tallentaa vahinkoilmoituksesi tietokoneellesi tai tulostaa ilmoituksestasi kopion.

Jos sinulla on teknisiä ongelmia sähköisen lomakkeen täytössä ja lähetyksessä, ole yhteydessä osoitteeseen PVK.lomaketuki(@)vakuutuskeskus.fi. Kerro viestissäsi, minkä lomakkeen käytössä ongelmia on ollut ja kuvaa ongelman laatu. Sähköpostiosoite palvelee vain sähköiseen asiointiin liittyvissä teknisissä kysymyksissä arkisin klo 9–15.

Liitetiedostojen lähettämisestä sähköisesti

Lähetäthän liitetiedostot sellaisessa muodossa, jossa ne voidaan siirtää suoraan järjestelmäämme. Järjestelmämme tukee seuraavia tiedostomuotoja: .pdf (ei sähköisesti täytettävät lomakkeet), .doc, .docx, .xls, .xlsx, .txt, .gif, .png, .jpeg, .jpg ja .bmp. Muissa muodoissa lähetettyjä liitetiedostoja emme voi käsitellä. Emme voi myöskään vastaanottaa selvityksiä pilvitallennuspalvelun kautta esim. Google Drive, OneDrive ja DropBox.

Nimeä liitetiedostot lyhyesti ja selkeästi. Hyvä tapa nimetä liitteet on esimerkiksi Liite1, Liite2 jne. Liitteiden nimissä ei saa käyttää välilyöntejä, välimerkkejä eikä erikoismerkkejä, kuten + @ % : ; ? ! ~ ^ * \ / ” # ¤ < > | & { [ ] }.

Emme tarjoa tietoteknistä tukea liitetiedostojen lähettämiseen liittyvissä ongelmatilanteissa. Jos et voi toimittaa liitetiedostoja pyydetyissä tiedostomuodoissa, voit tulostaa ne ja lähettää kirjeitse osoitteeseen Potilasvakuutuskeskus, PL 1, 00084 VAKUUTUSKESKUS.

Ohjeet vahinkoilmoituksen tekemiseen pdf-lomakkeella

Voit täyttää Vahinkoilmoitus potilasvahingosta -lomakkeella (pdf) tietokoneellasi, tallentaa ja tulostaa sen paperille. Pdf-lomaketta ei voi lähettää sähköisesti, esim. sähköpostin liitteenä.

Allekirjoita lomake ja lähetä se postitse Potilasvakuutuskeskukseen. Potilasvakuutuskeskuksen postiosoite on Potilasvakuutuskeskus, PL 1, 00084 VAKUUTUSKESKUS.

Voit lähettää vahinkoilmoituksen myös kirjattuna kirjeenä, jolloin kirjeen lähettäjänä vastaat postimaksusta.

Jos et pysty tulostamaan pdf-lomaketta, tilaa paperinen ilmoituslomake Potilasvakuutuskeskuksesta sähköpostitse lomaketilaus(@)vakuutuskeskus.fi tai soittamalla numeroon 040 450 4590 (arkisin klo 12–15). Voit kysyä paperisia lomakkeita myös hoitopaikkasi potilasasiamieheltä tai sosiaalityöntekijältä.