Voit hakea korvausta potilasvakuutuksesta, kun toimitat kirjallisen vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukseen.
Jos epäilet potilasvahinkoa, sinun ei tarvitse heti täyttää vahinkoilmoitusta. Keskustele ensin sinua hoitaneen lääkärin tai muun hoitohenkilökuntaan kuuluvan kanssa. Monen potilasvahinkoilmoituksen taustalla on epätietoisuus asioista, jotka liittyvät sairauteen, vammaan tai hoitoon.
Lisäksi sinun kannattaa tehdä Potilasvakuutuskeskuksen verkkotesti. Se auttaa arvioimaan, voidaanko tapaukseesi ylipäänsä soveltaa potilasvahinkolakia.
Miten ja milloin teet vahinkoilmoituksen?
Tutustu huolella vahinkoilmoituksen ohjeisiin ennen kuin täytät lomakkeen. Apua ilmoituksen tekoon saat hoitopaikkasi potilasasiamiehiltä tai sosiaalityöntekijöiltä. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin vahinkoilmoituksen tekemisestä.
Vahinkoilmoitus on tehtävä kolmen vuoden kuluessa siitä, kun vahingonkärsinyt sai tiedon vahingosta tai hänen olisi pitänyt siitä tietää. Määräajasta poiketaan vain erityisestä syystä.
Vahinkoilmoitusta ei välttämättä kannata tehdä heti, kun ensimmäiset oireet ovat ilmaantuneet. Asian käsittelyssä saatetaan tarvita tietoja terveydentilasi myöhemmästä kehityksestä, esim. infektiotapauksissa.
Voit tehdä ilmoituksen potilasvahingosta joko sähköisesti pankkitunnusten avulla tai täyttää sivuillamme julkaistun pdf-lomakkeen Vahinkoilmoitus potilasvahingosta.
Paperisia lomakkeita voit tilata Potilasvakuutuskeskuksesta sähköpostitse lomaketilaus(@)vakuutuskeskus.fi tai soittamalla numeroon 040 450 4590 (klo 12–15). Kysy myös, jos hoitopaikkasi potilasasiamiehellä tai sosiaalityöntekijällä on lomakkeita saatavilla.
Postita täytetty ja allekirjoitettu ilmoituslomake Potilasvakuutuskeskuksen osoitteeseen Potilasvakuutuskeskus, PL 1, 00084 VAKUUTUSKESKUS. Voit lähettää postisi myös kirjattuna kirjeenä. Kirjeen lähettäjänä vastaat postimaksusta.
Vahinkoilmoituksesi käsittelystä saat lisätietoja sivultamme Vahinkoilmoituksen käsittely.
Vahinkoilmoituksen tekijän muistilista
Liitetäänkö kuitit mukaan vahinkoilmoitukseen?
Sinun ei tarvitse liittää vahinkoilmoitukseesi kuitteja tai muita selvityksiä aiheutuneiden kustannusten ja menetysten suuruudesta. Ne selvitetään erikseen, jos kyse on korvattavasta potilasvahingosta. Laita talteen kaikki laskut ja tositteet, jotta ne voidaan tarvittaessa liittää korvaushakemukseesi.
Jos haet kuluista korvausta muualta, esimerkiksi Kelasta, ota itsellesi kopio asiakirjoista. Ota talteen muun tahon antama korvauspäätös sen saavuttua.
Lomakkeet potilasvahingon ilmoittamiseen sekä valtakirjat potilasvahinkoasian hoitamiseen on koottu sivulleLomakkeet potilasvahingon ilmoittamiseen
Vahinkoilmoitus on tehtävä Potilasvakuutuskeskukselle kolmen vuoden kuluessa siitä, kun vahingon kärsinyt sai tiedon vahingosta tai hänen olisi pitänyt tietää siitä. Aika ei ala hoitohetkestä, vaan siitä kun vahingon kärsinyt ymmärsi tai hänen olisi pitänyt ymmärtää, että vahinko on seurausta terveyden- ja sairaanhoidosta.
Erityisestä syystä korvausta voi vaatia myöhemminkin. Viimeistään korvausta on kuitenkin haettava kymmenen vuoden kuluessa hoidosta, jos hoito on annettu 1.5.1999 tai sen jälkeen. Ennen 1.5.1999 annetun hoidon kohdalla ehdoton vanhentumisaika on 20 vuotta. Jos ehdoton vanhentumisaika on kulunut umpeen, sillä ei ole vaikutusta milloin potilas tuli tietoiseksi vahingosta. Ehdottoman vanhentumisajan jälkeen ilmoitusta ei oteta tutkittavaksi.
Potilasvahinkoa epäilevälle:
Tietoa potilasvahinkoa epäilevälleKannattaako tehdä vahinkoilmoitus? Tee testiVahinkotyypitVahinkoilmoituksen tekeminenVahinkoilmoituksen käsittelyMillaisia korvauksia maksetaanUsein kysyttyäEsimerkkitapauksiaPotilaan oikeudetLomakkeet